Zanimljivosti

I-STRATEGIJA

I-STRATEGIJA - fotka - povećana

...preuzmi OVDJE.

BROŠURA ICM VU

Brošura ICM-a

Brošuru preuzmi OVDJE.

Naši donatori:

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Vukovar

grad vukovar

Ministarstvo socijalne politike i mladih

logo mspm 1

ICM Centri

   

logo-icm  logo eryica

Saznaj više o Europskoj Uniji

euinfoos

pronilogoInfo centar za mlade Vukovar projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

Polaznici dvojezične nastave, bistrijeg su i bržeg uma

 

Znamo svi da je poznavanje stranih jezika od pamtivijeka cijenjena vrlina, a povećanjem učestalosti migracija, kao i širenjem komunikacijskih kanala u suvremenom dobu, ovakva znanja  su još više dobila na značenju. Pogledajte zašto!

Nije važno koliko ste talentirani za strane jezike, godine utječu na mogućnost usvajanja novih, pa tako u pravilu, što je osoba mlađa, njen nivo apsorpcije stranih i nepoznatih riječi je veći.

Poznavanje jednog ili više stranih jezika, vrijedna je osobina, pa je tako poznata i poslovica 'čovjek vrijedi onoliko, koliko jezika govori'. No, sposobnost brzog učenja stranog jezika vrlo rano se gubi, pa tako najmlađe osobe, u pravilu imaju najveću mogućnost svladati nepoznati jezik.

Prema ocjenama jezikoslovaca u svijetu danas postoji oko 6800 jezika. Kada se rodi dijete, vrlo brzo počinje upijati jedan jezik, odnosno onaj materinji. No, sposobnost brzog učenja jezika, počinje se gubiti vrlo rano. Naime sinapse zadužene za taj segment, počinju pucati već u dobi od devet mjeseci starosti, piše Time.

Međutim, nije da tada nastupa svojevrsno zatupljenje, nego tijekom cijele osnovne škole, sposobnost učenja drugog, trećeg, pa i četvrtog jezika, još uvijek je izvrsna.

Nova istraživanja na ovom polju, pokazala su da je mozak poliglota brži i bistriji, to jest lakše rješava nejasnoće i konfliktne situacije. Osim toga, mozak poliglota je otporniji na Alzheimerovu bolest, kao i druge oblike demencije, koje se lakše 'primaju' na mozgove jednojezičnjaka.

Stoga se u SAD-u uvode dvojezični programi, već u vrtićkoj dobi, a i u Hrvatskoj, u mnogim predškolskim ustanovama, postoje jezične grupe, na kojima djeca uče pjesmice i druge osnove, najčešće engleskog jezika.

Kada je riječ o spomenutom SAD-u, u saveznoj državi Utah, najbolje se implementirao sistem dvojezične nastave u školama. Naime u čak 20 posto njih, nude se programi po kojima djeca slušaju pola nastavnog programa na materinjem engleskom, a drugu polovicu na španjolskom, francuskom, portugalskom i kineskom.  

Kod nas je za sada, ovakav oblik nastave, dostupan samo u pojedinim srednjim školama. U osnovnim se najčešće djeci nudi samo jedan strani jezik, koji slušaju dva sata tjedno. Djeca koja nastavu slušaju u dvojezičnom obliku, ne razmišljaju pretjerano o tome, na koji se način razvija njihov mozak. No, svjesni su bogatog iskustva koje stječu ranim upoznavanjem drugog jezika, time i kulture, način života jedne ili više nacija.

Međutim znanstvenici, osobito neurolozi i psiholozi pozorno prate što se događa u glavama djece koja se školuju prema dvojezičnom programu, a nove studije pokazuju da je veća brzina i bistrina razmišljanja ovakve djece.

 

  Post your comments...

  Informacije

  vremenskaprognoza

  Vremenska prognoza

   

   

   

  pomoc

  Hitna pomoć Vukovar

  032/441-298

   

   

   

  policijskapostajavukovar

  policijska postaja Vukovar

  032/342-132

   

   

   

  eljeznickikolodvor

  željeznički kolodvor

  060/333-444

  autobusnikolodvor

  autobusni kolodvor
  060/337-799

   

   

   

   

  Najava događaja

  Nema događanja

  Kalendar

  Prosinac 2019
  P U S Č P S N
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 1 2 3 4 5

   knjiznica

  Partneri

  Potraži nas na fejsu

  facebook 

  eurodesklogo eyp1gzm

  HZZ - ponuda poslova

  Hrvatski zavod za zapošljavanje

  Pregled slobodnih radnih mjesta
  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE MATEMATIKE OD 5. DO 8.RAZREDA , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE ENGLESKOG JEZIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI. , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: ADMINISTRATOR/ICA, Kategorija: UREDSKI I ŠALTERSKI SLUŽBENICI, Rok za prijavu: 14.12.2019, Mjesto rada: VOĐINCI, Općina: VOĐINCI, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: UČITELJ/UČITELJICA GEOGRAFIJE - NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU I PISMU, Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: VUKOVAR, Općina: VUKOVAR, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: - VOZAČ TERETNOG VOZILA S PRIKOLICOM NA RELACIJI BIH - HRVATSKA, Kategorija: VOZAČI MOTORNIH VOZILA, POKRETNIH STROJEVA I BRODSKA POSADA, Rok za prijavu: 31.12.2019, Mjesto rada: ŽUPANJA, Općina: ŽUPANJA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  ICM Vukovar