Zanimljivosti

I-STRATEGIJA

I-STRATEGIJA - fotka - povećana

...preuzmi OVDJE.

BROŠURA ICM VU

Brošura ICM-a

Brošuru preuzmi OVDJE.

Naši donatori:

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Vukovar

grad vukovar

Ministarstvo socijalne politike i mladih

logo mspm 1

ICM Centri

   

logo-icm  logo eryica

Saznaj više o Europskoj Uniji

euinfoos

pronilogoInfo centar za mlade Vukovar projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

Ubrzajte svoje čitanje i olakšajte si učenje

knjinica

Jeste li znali da koristite samo 30 posto svog čitalačkog potencijala. Evo nekoliko savjeta kako ubrzati čitanje i olakšati sebi učenje. Malo vježbe i koncentracije mogu vam olakšati školski i studentski život.

 

Brzina čitanja je jedan od segmenata učenja u kojem većina ljudi ima golem prostor za napredak. Znanstveno je dokazano da tijekom čitanja prosječan čovjek obrađuje 40-ak bitova po sekundi iako naš mozak posjeduje kapacitet za trostruko više informacija u istom vremenskom periodu.

S malo vježbe možemo istrenirati naš mozak i oči da iskoriste svoj potencijal. Dvije su bitne komponente koje se mogu odraziti na brzinu čitanja – tehnika i vanjski utjecaji.

 

Pripremite se za jurnjavu po stranicama

 

Kao za svaki trening i ovdje je potrebna određena priprema. U ovom slučaju bitno je da zauzmete pravi položaj prilikom čitanja. Naime, mnogo je lakše zadržati koncentraciju dok čitate sjedeći za stolom nego ležeći na kauču. Također, bitno je da provjerite vid. Ukoliko vam je vid loš lakše ćete se umarati i teže će vam biti držati koncentraciju.

Osim toga bitno je da čitajući registrirate loše čitalačke navike kako biste ih lakše eliminirali. Vrlo često za vrijeme obrade nekog teksta naše oči same lete natrag na već pročitane paragrafe ili riječi te nam oduzimaju vrijeme. Kako biste shvatili veličinu problema pokušajte pokrivati papirom dio materijala koji ste već pročitali te bilježite koliko vam puta oči same polete prema prekrivenom dijelu. Nemojte se deprimirati ukoliko utvrdite kako to radite često. Čitanje naglas i pomjeranje usana dok čitate vas također usporavaju.

 

Par praktičnih savjeta

 

Možda najbitniji savjet koji možete dobiti, a tiče se brzine čitanja je taj da ne čitate riječi pojedinačno već da ih grupirate u skupine te kao takve procesuirate. Vježbajte svakodnevno, jer ukoliko iz dana u dan pokušavate čitati brže nego što to inače činite vrlo brzo ćete osjetiti napredak. Ako vam je teško zadržati koncentraciju na duže od nekoliko minuta u početku s vježbom nemojte forsirati.

S vremenom postepeno produžavajte lekcije. Od velike pomoći može biti i literatura koja detaljno opisuje tehnike brzog čitanja te je nije loše konzultirati.

 

Čitati s razumijevanjem

 

Nerijetko se s brzinom izgubi na kvaliteti. Čitati s razumjevanjem je čak i bitnije nego čitati brzo. Zbog toga je bitno da sebi razjasnite što želite od nekog teksta kojem ste pristupili. Prije nego što ga počnete čitati morate znati koje odgovore tražite te razlučiti što je bitno, a što nije.

Kad uspijete objediniti brzinu i razumjevanje onda ste dohvatili sveti gral svakog učenika i studenta.

  Post your comments...

  Informacije

  vremenskaprognoza

  Vremenska prognoza

   

   

   

  pomoc

  Hitna pomoć Vukovar

  032/441-298

   

   

   

  policijskapostajavukovar

  policijska postaja Vukovar

  032/342-132

   

   

   

  eljeznickikolodvor

  željeznički kolodvor

  060/333-444

  autobusnikolodvor

  autobusni kolodvor
  060/337-799

   

   

   

   

  Najava događaja

  Nema događanja

  Kalendar

  Prosinac 2019
  P U S Č P S N
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 1 2 3 4 5

   knjiznica

  Partneri

  Potraži nas na fejsu

  facebook 

  eurodesklogo eyp1gzm

  HZZ - ponuda poslova

  Hrvatski zavod za zapošljavanje

  Pregled slobodnih radnih mjesta
  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE MATEMATIKE OD 5. DO 8.RAZREDA , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE ENGLESKOG JEZIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI. , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: ADMINISTRATOR/ICA, Kategorija: UREDSKI I ŠALTERSKI SLUŽBENICI, Rok za prijavu: 14.12.2019, Mjesto rada: VOĐINCI, Općina: VOĐINCI, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: UČITELJ/UČITELJICA GEOGRAFIJE - NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU I PISMU, Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: VUKOVAR, Općina: VUKOVAR, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: - VOZAČ TERETNOG VOZILA S PRIKOLICOM NA RELACIJI BIH - HRVATSKA, Kategorija: VOZAČI MOTORNIH VOZILA, POKRETNIH STROJEVA I BRODSKA POSADA, Rok za prijavu: 31.12.2019, Mjesto rada: ŽUPANJA, Općina: ŽUPANJA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  ICM Vukovar