Zanimljivosti

I-STRATEGIJA

I-STRATEGIJA - fotka - povećana

...preuzmi OVDJE.

BROŠURA ICM VU

Brošura ICM-a

Brošuru preuzmi OVDJE.

Naši donatori:

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Vukovar

grad vukovar

Ministarstvo socijalne politike i mladih

logo mspm 1

ICM Centri

   

logo-icm  logo eryica

Saznaj više o Europskoj Uniji

euinfoos

pronilogoInfo centar za mlade Vukovar projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

Hascheck

Hascheck

Da li ste se već susreli sa ovom aplikacijom? Znate li uopće što je Hascheck? Mrežni pravopisni provjernik Hascheck je aplikacija koja je već 20 godina u javnoj uporabi, a brojka od osam tisuća tekstova, koliko otprilike obradi dnevno, mogla bi rasti. Naime, djelo znanstvenika i studenata sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva zamijetile su dvije francuske znanstvene institucije te iskazale želju za suradnjom na novom projektu.

Mrežni pravopisni provjernik Hascheck već 20 godina je u javnoj uporabi, a interes za korištenjem te aplikacije uopće ne opada, štoviše uskoro će mu se proširiti broj konzumenata. Naime, djelo znanstvenika i studenata sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva zamijetile su dvije francuske znanstvene institucije te iskazale želju za suradnjom na novom projektu, gdje bi oni uložili svoju strojnoprevodilačku platformu te ju upotpunili Hascheckovom bogatom bazom podataka. Kakvu korist od toga imaju Francuzi, a kakvu vlasnici hrvatskog pravopisnog provjernika, otkriva nam profesor s FER-a i jedan od Hascheckovih tvoraca Šandor Dembitz.

 

Mrežni pravopisni provjernik Hascheck je aplikacija koja je već 20 godina u javnoj uporabi, a brojka od osam tisuća tekstova, koliko otprilike obradi dnevno, mogla bi rasti. Naime za ovaj projekt znanstvenika i studenata FER-a, zainteresirali su se GETALP (Groupe d'Etude pour la Traduction Automatique et le Traitement Automatisé des Langues et de la Parole) sa Sveučilišta Joseph Fourier u Grenobleu i INaLCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) iz Pariza. Naime trenutno je provjernikom Hascheck, moguće ispravljati pravopisne pogreške iz hrvatskih i engleskih tekstova, a Francuzi bi htjeli tome dvojcu priključiti i svoj jezik. Ulažu svoju strojnoprevodilačku infrastrukturu, a trebaju bogatu i stalno dopunjavanu bazu hrvatskih riječi i sintagmi.


Princip funkcioniranja Haschecka i njegovo stalno unaprijeđivanje

Osim bogatog početnog korpusa riječi i sintagmi hrvatskog jezika unutar ove aplikacije, kvaliteta Haschecka je i u njegovoj stanoj nadogradnji.
- Mrežni pravopisni provjernik Hascheck napravljen je početkom 90-godina prošlog stoljeća. U javnoj je uporabi od 21. ožujka 1994. i namijenjen je svima koji žele provjeriti svoje tekstove prije objavljivanja. Za razliku od konvencionalnih pravopisnih provjernika, Hascheck uči nove riječi, odnosno njihove oblike iz tekstova svojih korisnika. Jedan od oblika učenja je i kreiranje hrvatskog n-gramskog sustava, to jest statističkog opisa kako se riječi iz Hascheckova rječnika slažu u nizove duljine n. Osnovni n-gramski sustav (n = 1, 2, …, 5) prikuplja se od svibnja 2007. i trenutno obaseže 1,3 milijarde zapisa, što ne treba čuditi budući da Hascheckov rječnik sadrži preko 2 milijuna različnica, a korpus iz kojega je osnovni sustav izveden premašuje 2 milijarde pojavnica. Pored osnovnoga sustava, od siječnja 2013. prikupljamo i n-gramski sustav višega reda (n =  4, 5, …, 7), koji počiva na korpusu od milijardu pojavnica i obaseže 735 milijuna zapisa. Ova infrastruktura nužna je podatkovna podloga za razvoj najsloženijih jezičnotehnoloških aplikacija kao što su prepoznavanje govora i strojno prevođenje, rekao nam je profesor Dembitz.

 


Pravopisne pogreške koje najviše muče Hrvate

Profesor Dembitz nam govori i neke statističke podatke o funkcioniranju Haschecka. Naime, dnevno se oko osam tisuća tekstova obradi u aplikaciji, odnosno korpus od preko dva milijuna pojavnica. Najčešći korisnici su novinari iz uredništava s kojima vlasnici imaju ugovore o suradnji.Korisnike standardno muče -ije-/-je-, odnosno –č-/-ć- dvojbe. Pojedinačno gledano pak najčešće se griješi u pisanju pridjeva 'sljedeći', u koji se ubacuje dugi jat, odnosno u pisanju broja 'četiri', koji se često pojavljuje napisan onako kako se izgovara 'četri'.Naveli smo da su na ovoj korisnoj aplikaciji osim profesora, točnije Šandora Dembitza, Gorana Gledeca i Hrvoja Mihalića, radili i studenti. Neki su se svojim doprinosom ipak istaknuli od drugih.- Brojni su studenti sudjelovali u razvoju Haschecka i svega što se oko njega događa kroz projekte, završne i diplomske radove. Ako već moram neke isticati, spomenut ću Renata Šoića kao 'oca' HascheckVoicea, sustava za strojnu tvorbu hrvatskoga govora, i Darija Baju kao ključnu osobu u razvoju sustava za strojno prepoznavanje hrvatskoga govora. Obojica su danas uspješni inženjeri u respektabilnim tvrtkama, zaključuje profesor Dembitz.

hascheckweb

 

Kakvu korist od udruživanja imaju Francuzi, a kakvu mi?

Naglasimo još jednom da je i nakon dva desetljeća javnog korištenja, vrijedna aplikacija Hascheck još uvijek besplatna. Profesor Dembitz nam pojašnjava da sitan iznos trebaju izdvojiti ljudi koji se njome koriste u profesionalne svrhe.Stapanje znanja s dvjema uglednim francuskim institucijama, već je izvjesno te su trenutno u tijeku pripremne faze, a u punom pogonu zajednički projekt trebao bi započeti u siječnju naredne godine. No i nakon udruživanja aplikacija će isprva biti besplatna.- GETALP (Groupe d'Etude pour la Traduction Automatique et le Traitement Automatisé des Langues et de la Parole) sa Sveučilišta Joseph Fourier u Grenobleu i INaLCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) iz Pariza, prepoznali su vrijednost hrvatske n-gramske infrastrukture i predložili su da je iskoristimo za brzi razvoj visokokvalitetnog sustava za strojno prevođenje s francuskog na hrvatski i obrnuto.Oni u projekt ulažu svoj višedecenijski know-how u području strojnoga prevođenja i to je ponuda koja se ne odbija. Zamišljeno je da projekt traje dvije godine, odnosno 2015. i 2016. čisto volonterski, da vidimo što se u tom roku dade napraviti.

Francuzima je u interesu da promoviraju svoj jezik putem tehnologije, dok je nama u interesu da podignemo razinu strojne prevodivosti hrvatskog s jednim od svjetskih jezika u paru. U osnovi se radi o pilot-projektu, koji, ako se pokaže uspješnim, može voditi prema komercijalnim rješenjima, pojašnjava nam Šandor Dembitz.

  Post your comments...

  Informacije

  vremenskaprognoza

  Vremenska prognoza

   

   

   

  pomoc

  Hitna pomoć Vukovar

  032/441-298

   

   

   

  policijskapostajavukovar

  policijska postaja Vukovar

  032/342-132

   

   

   

  eljeznickikolodvor

  željeznički kolodvor

  060/333-444

  autobusnikolodvor

  autobusni kolodvor
  060/337-799

   

   

   

   

  Najava događaja

  Nema događanja

  Kalendar

  Prosinac 2019
  P U S Č P S N
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 1 2 3 4 5

   knjiznica

  Partneri

  Potraži nas na fejsu

  facebook 

  eurodesklogo eyp1gzm

  HZZ - ponuda poslova

  Hrvatski zavod za zapošljavanje

  Pregled slobodnih radnih mjesta
  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE MATEMATIKE OD 5. DO 8.RAZREDA , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: IZVOĐENJE NASTAVE ENGLESKOG JEZIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI. , Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: PRIVLAKA, Općina: PRIVLAKA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: ADMINISTRATOR/ICA, Kategorija: UREDSKI I ŠALTERSKI SLUŽBENICI, Rok za prijavu: 14.12.2019, Mjesto rada: VOĐINCI, Općina: VOĐINCI, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: UČITELJ/UČITELJICA GEOGRAFIJE - NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU I PISMU, Kategorija: PROFESORI, NASTAVNICI I STRUČNJACI ZA OBRAZOVANJE, Rok za prijavu: 19.12.2019, Mjesto rada: VUKOVAR, Općina: VUKOVAR, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  • Opis posla: - VOZAČ TERETNOG VOZILA S PRIKOLICOM NA RELACIJI BIH - HRVATSKA, Kategorija: VOZAČI MOTORNIH VOZILA, POKRETNIH STROJEVA I BRODSKA POSADA, Rok za prijavu: 31.12.2019, Mjesto rada: ŽUPANJA, Općina: ŽUPANJA, Županija: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

  ICM Vukovar